söndag, januari 29, 2006

Orienteringsskador

Jag hatar topplistor. Det för alltid mina tankar till naiva ungdomstidningar där vilsna själar låtsas veta bäst. Men skit i det nu för jag tänkte göra en topp 5 lista på lite schystare idrottsskador som kan drabba en orienterare med tur.

Topp 5 orienteringsskador


1. Gubbvader
Idrottskadornas Rolls Royce. Kan drabba vem som helst med självaktning. Skadan kommer ibland krypande inpå dig som en whiskeyfylla i vardagsrumsfåtöljen eller så smäller det bara till i vaden en dag ungefär som en Jukolastart ni vet. Hårt, stort och obehagligt. Gubbvad är så skön i sin natur att den följer inga vanliga lagar, än känns det här och än känns det där. Man vet aldrig hur eller varför man får ont. Dessutom finns det inget patenterat botemedel vilket måste klassa skadan i samma dignitet som ebola och baksmälla.

2. Blodvite
Blod är macho! Att få spurta in på en stor kavle med blodet forsande nedför pannan är R-E-S-P-E-K-T. Är man så ynklig att man bara skadar sig i benregionen måste man göra det så ordentligt att blodmassan med råge blöter ner och igenom byxorna, gärna med söderslitna byxor som extra finess. Torkat och levrat blod som får gnuggas bort i en kall utomhusdusch där man knappt får schampot ur håret borde lyftas fram mer som ett av ledmomenten inom orienteringen.

3. Rispad hornhinna
Syns inte och ger kanske inte så mycket respekt i din omgivning men den grusiga känslan och den förvrängda synbilden är något man unnar alla att få uppleva. Bäst får man detta om man med öppna ögon sveper tätt intill en grangren i full fart. Har man linser som försvinner i samma veva dessutom så kan man gnälla på det också vid målgång. 2 till priset av 1 helt enkelt.

4. Uppåtvrickning
Vanlig vrickning är en riktig svenssonskada så det ger jag inte mycket för. Uppåtvrickning däremot är en deluxvariant som få behärskar. Smärtan är skön och det är i princip omöjligt att tejpa sig mot detta. Brosket i ovansidan av foten behöver få vet att det lever ibland så mer uppåtvrickningar till dom svältande barnen i afrika, Ja, vadå? Dom skall väl också få ha kul någon gång.

5. Blånagel
En liten ynklig sak som kan få oanade konsekvenser. Ett par för små ihoptorkade orienteringsskor och sen snabb, lång och brant utförslöpning brukar vara ett bra recept om man vill testa på. Sen kan man gärna missköta den och kanske få till en inflammation i nageln också vilket kan ge hemska smärtor.