tisdag, februari 07, 2006

Teknikträningar

Det här med teknikträningar är ofta något som bara blir en slentrianbana där man slänger ihop några kontroller utan tanke på sträckor och syfte med träningen. Fördelen med orientering och dess teknikträning är att det bara är fantasin som sätter gränserna för vad man kan hitta på och vad man kan träna. Som fd.ungdomsledare har jag fått höra av vissa ungdomar att dom vill veta innan träningen vad vi specifikt skall träna på just idag. Det är något som även äldre borde tänka på oftare så att man inte "bara" springer en bana utan man kanske fokuserar på ett delmoment. Själva delmomentet är sen viktigt att variera. Kompassgång, sista säkra, vägval, skrå, grönområdeskontroller, grovkompass, tempoväxling, riktningsändringar, kurvbild, planbild osv. Alltid har man något som man är sämre på och borde nöta mer. För att visa exempel som kanske inte är unika eller nya men ändå visar att man inte behöver göra samma sak vecka efter vecka så har jag slängt ihop två varianter.

Blocket.se


Här kan man starta 4 åt gången om man är många (fördelade på A-D som 1:a kontroll) Sen måste löparna ta alla kontroller och får endast följa linjer till nästa kontroll. Dvs man får inte gena diagonalt till nästa kontroll och har man lagt upp sin planering fel så kan det bli så att man måste springa förbi någon kontroll en extra gång för att komma till alla. Vill man kan man göra mer invecklade mönster för att försvåra kontrolltagningsplaneringen. Kartan får man givetvis i startögonblicket. Huvudsyftet här blir riktningsändringar och finorientering.

Kvadraten


I rutan har man hängt ut ca 30 st kontroller. Sen får löparna med startmellanrum springa in i området och genomsöka alla potentiella kontrollpunkter efter det antal kontroller som man bestämt sig för att hitta. På så sätt kan hela klubben vara med och leta efter det antal kontroller som passar löparen bäst. Här tränar man noggrann kartläsning där kartans alla punkter måste prickas av under loppets gång. Bra sätt att lära sig vrida på huvudet och läsa den totala kartbilden. Storleken på rutan kan givetvis varieras beroende på terräng och hur långt pass man vill ha.


Så enkelt det kan vara, om nu bara snön försvann och det blev lite varmt igen.