onsdag, juni 28, 2006

Ögon-touch

Av någon anledning började jag fundera på det här med ögon-touch. Det är ju ett fenomen som dyker upp framförallt på träningar och enklare träningstävlingar där det inte är stämpling eller där stämpelkorten inte kontrolleras vid målgång. Frågan kan delas in i två delar.

Vad är ögon-touch?
Ögon-touch är när en person inte springer fram och stämplar vid skärmen, eller nuddar snitseln, eller i dom fall där kontrollen inte är uppmärkt är ända framme vid den aktuell kontrollpunkten. Man kan ju i dom fall där det inte finns någon stämpel diskutera vart gränsen för ögon-touch går. I mina ögon skall man nudda snitseln/skärmen om det finns en sån och om det saknas kontrollmarkering skall man var helt på plats. Det vill säga nudda stenar, springa ända intill/upp på höjder och ner i sänkor osv. Man skall således inte som ögon-touch är, se kontrollpunkten och sen vika av mot nästa kontroll innan man är framme. Givetvis är ögon-touch fusk hur man än ser på det. Frågan är bara vart gränserna går mellan lätt fusk och grovt fusk. Är man en eller ett par meter ifrån kanske det inte är så mycket att orda om men personer som svänger av 10, 20 kanske 50 meter före skärmen är helt ute på fel spår. Sen finns det ju kända fall där personer helt sonika hoppar över kontroller och vid målgång helt förnekar det inträffade. Vad man skall säga om såna människor vet jag inte men tack och lov kan sånt här beteende inte utföras på riktiga tävlingar och då visar ju resultaten den riktiga orienteringsförmågan hos folk.

Varför?
Varför nyttjar vissa personer ögon-touch? Fan vet! Kanske för att på något sätt visa sig bättre än vad dom är. Kanske har dom taskigt självförtroende och tror att bättre resultat skall ge dom en starkare självbild. Man undrar lite försynt hur dom själva känner för sånt här beteende innerst inne? Tragiskt är ordet på mina läppar.

Kontentan av det hela är i alla fall all ögon-touch är något som bara förlorare håller på med. Må dom få laga trasiga skärmar i all evighet i Helvetet.

1 Comments:

At 6/28/2006 10:47 em, Anonymous Anonym said...

Fuskare finns inom alla idrotter.
Inom vår sport kan fusk ta sig olika former.
Patetiskt är dock bara förnamnet på vissa företeelser.
Som att fuska på en "lördagslångdistans" t ex.
Kommentar: "Bommade du gropen eftersom du kom ikapp mig sen? Jag stack från stenen kontrollen efter när jag såg den från åsen strax söder om."
Det enda man inte kan fuska sig ifrån är ju faktiskt elektronisk stämpling. Men då kan man ju alltid stämpla fel. Eller missa starten. Eller inte ha bricka med sig. Snacka går ju alltid.

 

Skicka en kommentar

<< Home Bloggtoppen.se