måndag, september 04, 2006

En Svensk är en Svensk är en Svensk


Jag kan bli lite splittrad över den här diskussionen om vem som egentligen kan bli svensk mästare inom orientering. 100% av mig anser att man bör vara svensk medborgare för att få kalla sig svensk mästare. Som det är nu kan lika gärna en ryss, finne eller korean bli svensk mästare. Det är för mig lite konstigt och hur tolkar vanlig media en sån sak? Har andra idrotter samma upplägg? I och för sig kan jag förstå att alla dom utländska löpare som representerar svenska klubbar vill vara med och mäta sig, men samtidigt tar dom ju platser från svenskar som vill och borde få vara med att tävla om möjligheten att bli svenska mästare. Det är en komplex fråga som i mina ögon har en enkel lösning. Enbart svenska medborgare har rätt att ställa upp på SM. Dom eventuella löpare som inte är svenska medborgare får helt enkelt stå över SM-veckan. Visst kan man kalla det trångsynt, oinbjudande och i största allmänhet diskriminerande men lika lite som att man får bli distriktsmästare eller klubbmästare i ett distrikt/klubb som man ej representerar så borde man inte som utlänning kunna kalla sig svensk mästare. Fan här låter man ju nästan som en rasist mot resten av världen men det är inte det som frågan handlar om enligt mig. Eller så är det så att min mossiga gubbhjärna inte hänger med i tidens tecken. Kanske är jag bara bitter över att jag aldrig varit i närheten av att få tävla i såna sammanhang. Så är det nog. Vi glömmer allt jag nyss sa och koncentrerar oss på SM som startar nu till helgen. Jag hoppas att bästa världsinvånaren står som vinnare. Bara det inte blir en Finne, för då får jag höra det av min kusin till förbannelse förmodligen. Heja Världen. Bu för Finland!

3 Comments:

At 9/05/2006 10:44 fm, Anonymous Anonym said...

Nja, nu är du något långsint tycker jag även om jag har förståelse för de rent känslomässiga aspekterna.
Det är väl så att någon, vem den än månde vara, vinner den tävling som kallas svenskt mästerskap.
Företeelsen är ju rätt gängse iäven i övriga idrotter. Smirnov vann 12 svenska mästerskap och lagen som vinner eiliserien i såväl fotboll som ishockey dräller ju av olika nationaliteter.
Tänket är väl knappast rasistsikt
men ej globalt i den nya "sköna" värld vi lever i.
Jämförelsen med DM haltar väl en del?
Om du är bosatt alt förr i Stockholm men väljer att representera t ex Skattkärr så får du ju självklart tävla i Värmlands DM.
Eller är det också fel?

 
At 9/05/2006 11:01 fm, Blogger AspLövet said...

Vad gäller DM så menar Jag (precis som du skriver) att man skall tävla på det DM där tävlingsklubben finns. Dvs vart du bor spelar ingen roll utan där är det klubbstyrt. Min grundtanke är nog mest. Är man svensk mästare om man inte är svensk? I lagidrotter tror jag inte man skall blanda in den här frågan. Jag får huvudvärk bara av att tänka i dom banorna. Som jag sa, det är en komplex fråga.

 
At 9/05/2006 2:51 em, Anonymous Anonym said...

Kan det vara så j-t, med tanke på VM som gick alldeles nyss, att det där att vara bäste svensk inte är så mycket att skriva hem till morsan om...?

 

Skicka en kommentar

<< Home Bloggtoppen.se