onsdag, september 13, 2006

Kostlära för gamla gubbar

Jag läste en artikel om frukt och grönt på www.iform.se
(Inget nytt under solen men ändå)


1. Ät mycket frukt och grönt
Det här kostrådet är det viktigaste. Frukt och grönt innehåller många hälsofrämjande ämnen och om du äter tillräckligt mycket minskar risken för många olika sjukdomar drastiskt.

Du bör äta 600 gram frukt och grönt om dagen eller cirka fem stycken. Frukt och grönt innehåller mycket nyttigheter - till exempel antioxidanter, fytokemikalier, kostfibrer och vitaminer. De flesta kan du inte få i pillerform. Om du tycker att mängden frukt och grönt är stor, så tänk på vilken nytta de gör. Listan över positiva egenskaper skulle kunna vara hur lång som helst, men vi har valt ut några fördelar:

1. a) Viktminskning.
Frukt och grönt sänker kostens fettenergiprocent och energitäthet, så att det är lätt att gå ner i vikt. Du uppnår ett bättre resultat med din viktminskningen om äter mer frukt och grönt samtidigt som du skär ner på fettet.

1. b) Bättre cirkulation.
Frukt och grönt innehåller antioxidanter, som motverkar åderförkalkning. De reducerar risken för hjärt-kärlsjukdomar - och inte minst impotens.

1. c) Mindre träningsvärk och bättre träningseffekt.
Idrott och motion ökar behovet av antioxidanter och att äta en kost med mycket frukt och grönt är det bästa sättet att täcka behovet.

1. d) Många vitaminer.
Frukt och grönt är utmärkta källor till speciellt C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin, B6-vitamin och folsyra.

1. e) Bättre blodsockerreglering.
Frukt och grönt innehåller särskilda kostfibrer som bidrar till en stabilare blodsockernivå - och därmed en mycket mer stabil energinivå både fysiskt och mentalt.


Hmm.. Låt mig se här nu. Viktproblem, impotens, träningsvärk och ett mentalt stabilare liv kan alltså avhjälpas och uppnås om man trycker i sig drygt 500 gram frukt och grönt varje dag. Nu har jag inte några potensproblem och träningsvärk är ju i dagsläget inte aktuellt. Kanske skulle jag kunna nagga vikten lite i kanten men framförallt är jag intresserad av vad frukt och grönt kan göra med min mentala hälsa. Kan man bota kronisk bitterhet med 5 frukter om dagen tror ni? Det här kan var värt att prova. Jag skall i rent studiesyfte köra en frukt och grönt drive i någon vecka. Vem vet, kanske blir den här bitterbloggen en rosaskimmrande orgie i lycka och harmoni. Skulle så vara fallet har jag i och för sig inget att skriva om längre men det är väl smällar man får ta. Detta kan bli döden för AspLövet goes H40. Håll tummarna. För vad vet jag dock inte riktigt.

3 Comments:

At 9/13/2006 11:28 fm, Anonymous Anonym said...

a) viktminskning.
Den uppstår av allt spring och tunga lyft för att få hem allt fruktågrönt.

b) bättre cirkulation.
I och med att ytterdörren öppnas frekvent vid hemleverans av fruktågrönt samt då skal och kärnor å andra hållet så blir cikulationen i bostaden bättre

c) mindre träningsvärk
Tveksamt - ont i käkarna

d) jaha, å det här 2 liters multivitaminblasket, är det dåligt?

e) hmm - märkligt, jag trodde avreglering var på modet.

 
At 9/13/2006 11:47 fm, Blogger AspLövet said...

jag förstår inte vad du menar. Jag är så matt av att bara ha ätit frukt idag att datorskärmen framför mig är som en dyngsur hängmosse i Fredriksberg.

 
At 9/13/2006 1:07 em, Anonymous Anonym said...

...för att inte tala om hur "dyngsur" man blir i magen.

 

Skicka en kommentar

<< Home Bloggtoppen.se