torsdag, oktober 19, 2006

Limpa

Jag hade för avsikt att handla bröd på lunchen och blev helt paralyserad framför bröddisken. 10 hyllmeter med bröd i alla dess former.

Nygräddade baguetter, frallor, frallor med konstiga saker på, polarkakor i 8 former, limpor, formfranska, grovt gräddat, gott gräddat, bara gräddat, rågrutor, kavring i fyrkant, en annan kavring, fullkornsbröd, rågbröd, lingonbröd, potatislimpa, ciabatta, fiberrost, orginalrost, kneippbröd, osötad limpa, extra osötad limpa, jävligt sötad limpa, mera bröd, hönekaka, roast´n´toast, energilimpa, nått som heter Njuta av någon anledning, julvört (redan?), jag torkade kallsvetten ur pannan, rund & god, må bättre råg, solrosbröd, flerkornsbröd, bröd som saknar korn, rågkuse (gjord på häst?), tunnbröd i massa platta varianter och så vidare men, många fler än dom här tagna ur mitt falnande minne.

Hela brödhyllan började snurra framför mina ögon och det kändes som keno-hjulet med alla kulor som snurrar runt. Jag tordes inte vända mig om och titta på knäckebrödshyllan som var lika stor och mångfaldig. Skall det var så här? Är det verkligen efterfrågan som styr den här tillgången? Jag minns min barndom. Det fanns tre brödsorter vad jag vill minnas. Knäckebröd, limpa och mammas hembakade. Bäst var det att få köpa en Skogaholmslimpa som man beredde med smör och ost samt sköljde ner med mjölk i soffan framför Månbas Alpha eller Larmet går.

Tänker man efter så var även orienteringsvalen lättare på den tiden. Det fanns klassisk distans. Man anmälde sig till den tävling som fanns, åkte dit och sprang, blev trött, åkte hem och väntade en vecka på resultatlistan som kom med posten till klubblokalen. Man visste inte bättre men var nöjd ändå. Dessutom slapp man den här beslutsstressen som finns idag. Ultralång, Lång, Medel, Sprint, Park, MicrO. Man måste specialisera sig känns det som. Skall man köra det lättorienterade vita brödet eller den fiberrika långdistansen? Och MicrO, är det dom här stora fågelfröna som man kan se på vissa brödsorter?

Jag valde fiberrika rågrutor eller nåt sånt när jag handlade i alla fall. Vet inte vad det säger om mitt orienterande egentligen. Antagligen att jag kommer ha bra matsmältning trots att jag inte kan springa.

2 Comments:

At 10/19/2006 5:20 em, Anonymous Anonym said...

Ja, det var tider ! ...da der var Månebase Alpha, og forældrene betalte TV-licensen, så man stadig havde en chance for at blive minister.

 
At 10/19/2006 6:39 em, Blogger AspLövet said...

Hahaha.. Ja nu är det kört för en annan helt klart :-)

 

Skicka en kommentar

<< Home Bloggtoppen.se