onsdag, maj 23, 2007

Gammal bitter skåpmat

Jag satt och tänkte på Jukola.
Jukola kan alltid numera få mig på jävligt bittert humör.
Finskt melankoliskt bitter.
2004 var jag jävligt bitter.
Redan då.
Det året pajade jag bägge vaderna på väg till 1:an.
Sen hoppade jag runt banan.
Här får ni gammal skåpmat från 2004.
Det kan ni gott ha.
Era jävlar som får åka dit i år.



KALLA FAKTA OM FINLAND

När man reser till ett annat land kan det var bra att läsa på om hur saker och ting fungerar i det aktuella landet. Lite av en "torrträning" i bokstavsform skulle man kunna säga. Så för alla tillfälliga Jukolaturister kommer här den nakna sanningen om landet Finland.


Finland:
Finland är stort men inte större än Sverige. Det bor mest Finnar i Finland och dom allra flesta talar flytande Finska. En Finne som talar Svenska kallas i folkmun Svenskjävel.

Valuta:
En gång i tiden hade Finland en valuta som hette Mark. En valuta som var lika stryktålig som ett par gummistövlar från Nokia. Men efter att Mark Levengood slagit stort i Sverige vände Finnarna sin valuta ryggen och röstade enhälligt igenom förslaget att övergå till Euro. Enkelt kan man säga att tar man Euro priset gånger 10 och tycker att det låter rimligt så blir man inte helt blåst.

Statsskick:
Finlands landsfader Urho Kekkonen styrde Finland från urminnes tider fram till helt nyligen, och ännu idag får den Finska mannen en tår i ögat vid minnen av den så barske mannen utan hår. Numera styrs Finland av politiska partier som är lika urvattnade som dom Svenska och Finländarna vet snart inte ens om dom är Finnar.

Geografi:
Finland består av tusen sjöar och vid varje sjö står det en vedeldad bastu och puttrar. Berg finns det inga och naturtillgångar inskränker sig till skog, skog och mera skog. En udda parantes i naturen är det faktum att någon har grävt diken i vartenda kärr i hela Finland. Varför någon har gjort detta är ännu inte klargjort.

Ekonomi:
Varthän Nokia går, går även Finlands ekonomi.

Turism:
Som turist i Finland finns det två ställen man bör besöka. Först bör man åka till Olympiastadion i Helsingfors. Där kan man känna historiens vingslag över att det var just där som Ragnar "Ragge" Lundberg tog brons i stavhoppet vid OS 1952. Man bör dessutom åka till Fiskars som ligger 10 mil väster om Helsingfors. Där arrangerades det först världsmästerskapet i orientering och Sverige tog hem 3 av 4 guldmedaljer. (Herr och damstafetten samt damklassen genom Ulla Lindkvist) Så mycket annat finns det inte att se eller göra i Finland.

Att äta:
Som Svensk får man lätt bilden av att i Finland äter man en brunaktig, kletig smörja som kalla memma, piroger samt tjock grillkorv. Det är ungefär det man stöter på i livsmedelsaffärerna här i Sverige vad gäller Finsk mat, och förvånande nog är det precis sånt som den vanliga mannen på gatan äter i Finland.

Att dricka:
Säg Absolut och du får Koskenkorva till svar. Den Finska mannen har inga som helst problem att dricka kopiösa mängder alkohol. Medans Svenskar gärna blandar ut sin HB med läskeblask och andra söta smaknedsättare, så föredrar Finnen att låta den ursprungliga smaken komma till sin rätta helt utan tillsatser. Typiskt för en Finne är att han trivs ypperligt att sitta själv i ett hörn utan att störas av sin omgivning när han dricker.

Att handla:
Finland har sänkt spritskatten å de grövsta!!

Idrottslegender:
Det luktar avsvärt mer Rock´n Roll över dom Finska idrottshjältarna jämfört med dom så trevligt gråa Svenskar som klivit in i historieböckerna. Medans Svenska hjältar äter gröt och går till sängs tidigt så bjuder Finland på hela spektrat. Det finns allt från alkoholiserad backhopparkanoner, sjövilda rallyförare, dopade skidkungar och brunstiga spjutkastare till Paavo Nurmi - the ‘Silent Finn’ en man som hade hårdare mimik än Björn Borg. Det är så att säga "Tjära, Brännvin och Död" istället för "Blod, svett och tårar"

Orientering:
Finsk orientering har många fördomar om. Dom kan inte springa nattorientering, det rabblas kodsiffror till förbannelse i skogarna, Finska gubbar är dom tuffaste som någonsin har satt fötterna i ett par orienteringsskor av plast, dom har snöat in på Emit och en träningsoverall utan neonfärg är inget att ha. Dom Finska orienterarna är i mångt och mycket lite tuffare än andra orienterare. Det är färgade sportglasögon, det springs utan kompass och framförallt springs det hårt, fruktansvärt hårt. Fast skall vi vara ärliga så skulle resorna till Finland utan fördomar vara bra mycket tråkigare.

Jukola:
Jukola är ju en tävling som är så mycket mer än en vanlig kavle. Det är en tillställning arrangerad för att klassiska rövarhistorier skall kunna läggas till historieböckerna. Och hur man än försöker att gå dåligt så kan vi garanatera att det finns ett hundratal löpare på din sträcka som har gått sämre. Det Finska folket går nämligen man ur huse för att deltaga på denna kvalitativa mastodonttävling.


"Sova får man göra när man kommer hem till Sverige igen"

OBS!
Eventuella faktafel kan ha uppkommit vid översättning från dom Finska texterna. Detta till stor del beroende på att författaren på sin höjd kan beställa en stor öl och en grillad korv på det Finska språket.

3 Comments:

At 5/23/2007 4:17 em, Anonymous Anonym said...

Sjukt vad mycket du vet om Finland!
Hittade bara ett fel.
Geografi: MINST en vedeldad bastu vid varje sjö, oftast 10st.

Grillkorven kallas i folkmun också finländsk grönsak.
Och spriten är fortfarande svindyr jämfört med sydligare stater i unionen...

 
At 5/24/2007 7:22 fm, Anonymous Anonym said...

Håller med men ett tillägg kanske är på sin plats?

GODIS
Man kan tro att Finnar* äter väldigt lite godis då godisförsäljningen statistiskt sett är låg, men det är fel.

Mellan Makkaran (som de sköljer ner med kosken) äter de godis hela tiden. Problemer är att det är TERVA LEIJONA tjärpastiller och de där andra små svarta lakritsfigurerna på burk.

Det som är så bra för Finnarna, men dåligt för godistillverkarna (Fazer?) är att dessa godisar räcker så saaatans länge. Man stoppar in en i käften och sen har man den hela dagen.

Vad tillverkas dom av egentligen?

*och Jukolaresenärer såklart :-)

 
At 5/25/2007 8:55 fm, Anonymous Anonym said...

Tjära är en trögflytande, svart eller gulbrun vätska som erhålls genom torrdestillation, dvs
upphettning utan lufttillgång, så att ämnet inte fattar eld . Då delas ämnet upp i sina beståndsdelar vilka kan tillvaratas. Trätjära kan spädas ut med vatten spkallat tjärvatten
(obs: inte kärrvatten!) som används tex som smaksättare för karameller (Tjärpastiller)

Gillar man nu tjärsmak så finns det en bättre variant än karameller, nämligen i form av en god whisky som Bowmore Darkest Islay, Ardbegs, Lagavulin..

 

Skicka en kommentar

<< Home Bloggtoppen.se