måndag, juni 11, 2007

Restips på väg till Jukola

Jukolavecka och vad kan då vara bättre än att komma med ett restips i Finland. Det finns mycket exotiskt att se och uppleva i Finland men inget, jag säger inget, kan mäta sig med detta. Denna lilla pärla har förövrigt inte upptäckts av dom vallfärdande turisterna ännu så passa på innan det sönderexploateras.

Om ni hoppar på en båt som tar er österut kommer ni till Finland. Statistiskt sett kan det vara så att ni inte behöver en båt eller att ni för den delen hamnar i Finland men vi skiter i såna bagateller. Så fort ni sätter fötterna på torrt land skall ni bege er mot Vasa. Vasa stavas Vaasa på Finska. Det bästa med denna plats är att den i princip ligger på vägen mot årets Jukola. Om man kommer från rätt håll det vill säga. Strax norr om Vasa, sisådär 2-3 mil, ligger en liten ort som heter Kuni. Väl där kommer ni att komma in på kartan inlagd nedan. Vid punkt A skall ni svänga av stora vägen. Vid korsningen ligger det en gammal fin handelsbod där ni kan köpa jäätelö (glass), limsa (läsk) eller varför inte en kall olut (öl). Affären fanns iallafall där för 30 år sen. Därefter kör ni vägarna fram till punkt B och parkerar vid vägslutet. Det fanns i alla fall ett vägslut där för 30 år sen. Om inte får ni improvisera vilket inte borde vara så svårt för orienterare som är vana att följa obetydliga vägbeskrivningar till obskyra små tävlingar ute i obygden.

Sen får ni ta er till fots fram till punkt C där ni kommer att få uppleva något av det mäktigaste man kan få vara med om i Finland. Platsen heter i folkmun "Märkenkall" och det är en jättestor sten. Möjligen kan man sträcka sig så långt att kalla det en höjd med branter runt om. Lite vighet behövs för att komma upp på denna sten höjd. I alla fall vill jag minnas att det var så för 30 år sen. Väl på toppen kommer ni kunna skåda ut över Österbotten. Denna pärla i Skandinavien. Låt blicken vila på.... ehh.... träd, träd och mera träd. Vad mer kan man begära som orienterare.

När ni tröttnat på utsikten eller vad man nu kallar det så kommer ni stärkta kunna vandra tillbaka mot bilen, bussen eller vad ni nu tog er hit med. Möjligen måste ni springa lite för det lär vara jävulskt med mygg i skogen. Åtminstone var det så för 30 år sen.

Ha en trevlig tur.

4 Comments:

At 6/11/2007 12:29 em, Anonymous Anonym said...

B och C stämmer bra ännu.
Dock finns tyvärr ingen butik mera vid punkt A. Stängde för ca 10 år sedan, numera är den renoverad till ett egnahemshus.
Men det går bra att stanna 5 km före i Kvevlax och köpa olut...

 
At 6/11/2007 12:50 em, Anonymous Anonym said...

Nostalgi.. där har vi fått ihop en del träningstimmar genom åren.

 
At 6/12/2007 9:53 fm, Anonymous Anonym said...

Dessutom är både Mats Haldin och Peter Ivars hemma från Kuni!

 
At 6/12/2007 10:06 fm, Blogger AspLövet said...

Precis! Jag har ju haft både arv, miljö och gud vet vad men ändå, Ändå! har ta mej fan allt gått snett för mig.

Vet inte om jag skall skylla på Peter eller Mats.

Kanske började mitt förfall på allvar den där gången Mats spurtade ifrån mig på Vassorloppet i mitten på 90-talet. Den jäveln!

Peter har nog mycket med saken att göra då han tillsammans med min bror utsatte mig för extrem lillebrors/lillkusin mobbning under min barndoms somrar. Jag kan fortfarande vakna kallsvettig på nätterna och skrika högt,

JAG VILL INTE SPRINGA MER ONÖDIGA ÄRENDEN ÅT ER! JAG VILL OCKSÅ VARA MED OCH LEKA.

Barn kan vara elaka.

 

Skicka en kommentar

<< Home Bloggtoppen.se