torsdag, augusti 02, 2007

Branter

Det bästa sättet att surfa är på fyllan. Fylld av entusiasm och upptäckarglädje. Och en rejäl dos alkohol. Man får inte starta en mening med "och" har jag lärt mig. Skit i det nu. Hursomhelst så surfade jag runt lite på orienteringssidor som inte uppdaterats på länge när jag äntligen stötte på något nytt. I-OL.nl. Tokiga Holländare.

"De oriënteringsloopsport is onze passie en op I-OL.nl proberen we de regionale, nationale en internationale ontwikkelingen op de voet te volgen. Daarnaast proberen wij met een kritisch oog te kijken naar de ontwikkelingen van de sport in Nederland. Wij willen op een constructieve manier de sport beïnvloeden, vernieuwen en verbeteren."

Låter ungefär som fyllesvenska. Nästan förståligt om man kisar och samtidigt grinar lite illa med vänster överläpp som Elvis gjorde.

Dom har i alla fall några kartprov från ett arrangemang som heter "NMOLT". Branter och gropar verkar vara melodin i Holland. Nederländerna menar jag. Eller Holland. Jag har aldrig greppat skillnaden. Jag anstränger mig till det yttersta för att räkna hur många branter det finns på kartprov nummer 1. [Kaartfragment]



En, två, tre, fyra, fem, sex, sju, åtta, undrar om det långa svarta strecket är en brant eller väg, nio, tio, elva små branter stod i rad, tolv, tretton, fjorton, huga vad jobbigt, vart började jag räkna? femton, sexton, sjutton sjösjuka sjörövare på skeppet shanghai, arton, nitton år var Zeke, tjugo ägg är inte alls ett tjog, tjugoen för att handla sprit på krogen minns jag, näee fan det var tjugo väl? tjugotvå, tjugotre, tjugofyra, tjugofem var året då jag vaknade upp i centrum utan byxor, tjugosex är bra om man tar bort tjugo, tjugosju, tjugoåtta, tjugonio, trettio. Fan det var längesen.

30 år. Fan det var längesen.

Hur många branter finns det egentligen? Jag har tappat räkningen. Vi provar med gropar istället.



En, två, tre, fyra, fem, om gropen är motsatsen till höjden borde det finnas lika många gropar som höjder. Så är det inte i min orienteringsvärld, sex, sju, åtta, fan vad tråkigt det här var, nio, tio, elva, är det inte så att springer man i en terräng med mycket gropar så springer man mer nedför än uppför även om start och mål är på samma höjdmeter? Tolv, tretton, fjorton, femton...

Vi skiter i det här.

Vad tror egentligen dom där Holländarna att dom håller på med? Branter! Hur kul är det om man är Stockholmare. Vi är uppväxta med branter för fan. Kolla bara in Solvarvet från 1992.



Branter utav helvete.

Men det skulle visa sig vara mer helvete än branter den där dagen 1992. Jag ledde vid den 6:e kontrollen (Om man skall tro sträcktiderna) men sen fick AspLövet ett hjärnsläpp. Jag tror att jag springer (sprang ärthjärna. Dåtid-Nutid) efter kraftledningen i öst-västlig riktning men i själva verket var jag ute och harvade i nord-sydlig riktning på kraftledningen.



Sen vann Peter Nordström och jag blev bara ett namn i historiken. Historiken. Vilket jävla ord. Ingen minns en tvåa än mindre en nia.

Jag är bortglömd som ett taskigt engångsligg.

Bortglömd.

Engångsligg.

Engångsligg måste väl vara roligare än bortglömd?

Såvida det inte var en gris man släpade hem.

9 Comments:

At 8/03/2007 6:53 fm, Anonymous Anonym said...

Fel fel fel!
De två första kartproven är inte från Holland, de är från Slovenien/OO.cup 2007 (www.oocup.com). Jag var där!

Tro mig, det var precis så jävligt som det ser ut på första bilden!

 
At 8/03/2007 12:58 em, Blogger Erik said...

För den intresserade har jag slängt upp alla kartorna från Slovenien här: http://occidentering.blogspot.com/2007/08/slovenska-5-dagars.html

För övrigt är jag lite nyfiken på om världens bäste orienterare Asplövet tappat lite av självförtroendet. Tre publicerade kartor i rad med jättebommar. Nu vill vi faktiskt se ett bra lopp! (Fast egentligen vet jag inte om jag får komma med såna krav efter att jag själv bommat bort 20 minuter på en vecka i Slovenien.)

 
At 8/03/2007 1:50 em, Blogger Niels-Peter said...

Hi,

I am the editor of I-OL.nl. I dont understand most part of the article because i do not understand Swedish that well. But someone is going to translate the article for me.

I-OL.nl is a orienteeringnews website from the Netherlands.

In the article about NMOLT (the Military Orienteering Team from the Netherlands) a member of the military team reports from the teams training and selection week, in Slovenia (OOcup 2007) for the Military World Orienteering Champs in Croatia.

I hope this will make somethings clear :-)

 
At 8/03/2007 3:16 em, Anonymous Anonym said...

Briljant! Fan vad du är skön AspLövet.

 
At 8/03/2007 3:19 em, Blogger AspLövet said...

Jooo.. jag greppade nog att kartorna inte var från Holland sent igårkväll även om det jag skrev var lite ostrukturerat. Nu när jag läser det jag skrev så är jag mer förvånad att det inte finns fler stavfel än vad det gör. Jag var, om man säger det så att mamma törs läsa, lite lätt salongsberusad vid bloggtillfället.

Erik>> Jag har en motivationssvacka så bommar är ett säkert grepp att sänka mig lite till. Man måste ner till botten innan man kan vända uppåt. Men snart kommer det nog något halvskapligt lopp. Trevlig blogg du har förresten. Den var ny för mig.

Niels-Peter>> I am/was aware of the maps origin. My "article" is more or less som drunken mumlings about nothing. Nice site you have even if I don´t understand a single word.

 
At 8/03/2007 6:58 em, Blogger Niels-Peter said...

Haha, okay.

We try to publish more and more articles in both English and Dutch to attrack a broader audience. But we are only with a small team.

 
At 8/04/2007 3:21 em, Blogger Niels-Peter said...

Got the translation today. :-D quite funny 'article' haha

 
At 8/04/2007 4:38 em, Anonymous Anonym said...

Det är inte bra att fylleskriva. Jag är besviken på dig!

 
At 8/04/2007 7:14 em, Blogger AspLövet said...

Jag känner mig rörd och upprymd att just DU Anonym är besviken på att jag fyllebloggar. Inget kunde betyda mer för mig just nu. Nu känns det nästan som att jag kan lägga ner bloggen och avveckla mina fruktlösa försök att komma tillbaka till orienteringen.

Tack min vän.

 

Skicka en kommentar

<< Home Bloggtoppen.se