torsdag, januari 10, 2008

Attunda OK

"Spännande att läsa Asplövets blogg närmsta dagarna?"

Signaturen "ML" skrev ovanstående rad på Alternativets eftersnack igår. Jag vet inte vart ML befunnit sig dom sista 2 åren men hemma hos AspLövet goes H40 tror jag inte han har varit. Just ordet "spännande" är inte något som jag i alla fall förknippar med den här avigsidan. Snarare ligger tragisk, beklämmande eller undermålig närmare till hands. Men jag antar att han tror att jag har något spännande att säga om Attunda OK. Sammanslagningen av Roterbro och Tureberg. Min klubbs värsta lokalkonkurrenter. Det är en rätt komplex fråga just det här med sammanslagningar och tävlingsallianser. Det finns både fördelar och nackdelar som med allt annat. I detta fall tror jag att det är oundvikligt att göra sammanslagningen och jag finner det heller inte helt otroligt att även Väsby OK någon gång i framtiden kommer ingå i Attunda.

Utan att ha full inblick i Rotan och Turan så är det en sak som slagit mig under många år. Framförallt Rotebro har haft en fantastisk ungdomsverksamhet under många år och tagit fram stora kullar ungdomar men sen har det dött ut. Löparna som varit kvar till junioråldern är på ena handen räknad och ett par av dom duktigare har dragit vidare till mer elitinriktade Stockholmsklubbar. Rotan har helt enkelt lidat av att inte kunnat erbjuda någon elit/seniorverksamhet under 20 år och på så sätt har inte juniorerna kunnat slussas in i den verksamheten på ett vettigt sätt.

Således är det kanske enda räddningen för dessa två klubbar att slå ihop sina påsar för att ha stor ungdomsverksamhet såväl som seniorverksamhet. Det ena föder det andra på ett mycket större plan än man kan ana. Det är också så att ju fler man är desto lättare är det att locka in nya. Har man aldrig varit i en liten klubb förstår man inte det dilemmat tror jag. Givetvis finns det problem med en sån här allians. Problem som geografi, ekonomi, kultur, historia och nog måste det svida i dom här två klassiska klubbarna, som varit med sedan sportens begynnelse, att behöva vika ner sig men kanske är det bättre att leva vidare i en ny tajt klubbtröja än att sjunka in i historieböckerna som ett gulnat minne.

Hur ställer jag mig personligen till detta? Jag tycker som sagt ovan att dom gör helt rätt och jag tycker även att Väsby ska ingå. Det sagt av en kroniskt skadad fördetting, som lagt av, så min röst kommer nog inte ens fram till förhandlingsbordet. Men vem är jag att hålla tyst. KÄFTEN ASPLÖVET! Finns det nog klubbkamrater till mig som tänker högt. Så är det. Man behöver inte vara min ovän för att tycka illa om mig. Detta dock inte sagt utan att det svider i vaderna. Så mycket historia och nostalgi som skulle läggas på hyllan är till och med svårt för en tårögd AspLövet att hantera. Jag tror krasst att Rotebro, Tureberg och Väsby, var och en för sig, inte har folk till dom stora kavlarna inom ett par år. I min egen klubb har vi ganska många aktiva medlemmar från 35 och uppåt men tittar man nedåt i åldrarna ekar det så tomt att man blir mörkrädd. Därför kan detta bara vara av goda sett till antalet anmälda lag och löpare till budkavlar och individuella tävlingar i Sverige.

Vad skulle Väsby initialt kunna bidra med till Attunda? Förutom en stor lastbil fylld med gubbar en fantastisk träningskultur. Vi har 3 stycken träningsserier under året, ca 30 träningstillfällen, som är i tävlingsform där vi lockar 25-40 klubbmedlemmar i olika åldrar varje gång. Lite annat är vanliga tisdagsträningar där en handfull, i bästa fall, trötta entusiaster samlas. Dessutom skulle Attunda få AspLövet på köpet och säg den klubb som inte behöver en bitter bakåtsträvare som gnäller på allt som händer i föreningen.

Det mest tragiska i det här, som ju ändå är bra, är att AspLövets Juk08la-satsning kommer få stryk av Attunda. Rotan och Turan däremot, var och en för sig, hade vi piskat upp utan problem.

4 Comments:

At 1/10/2008 4:42 em, Anonymous Anonym said...

Din analys om varför Attunda bildas är helt riktig. Väsby ligger ca 5 år efter i utvecklingen (avvecklingen) mot oss. Nu är det bara Asplövet + Väsby som fattas för att Attunda skall bli Sveriges poppigaste klubb. Välkomna!

 
At 1/10/2008 8:44 em, Anonymous Anonym said...

Attundas två hangaround klubbar, ehh just nu två klubbar, har ett gäng löpare som iofs vid närmare betraktelse mest är gubbar och som stenhårt propagerar för att orienteringen skippar några klasser och istället inför en generell klass där alla kör handicap enligt sitt BMI-index.
Hur lirar en sådan tanke med coach AspLövets projekt rasvametsästys? Bra eller anus, typ?!

 
At 1/17/2008 10:28 fm, Anonymous Anonym said...

Håller Helt med Kung Löw1!

Attunda e hel-rätt för RIS o TIF, och det är som Bjove oxå nämner, bara en mognadssak även för VOK!

 
At 2/24/2008 10:16 fm, Anonymous Anonym said...

Det var en mycket klarsynt betraktelse. Det är som riktigt påtalas en fråga om överlevnad för klubbarna i norra länsdelen. Väsby har en härlig träningskultur men det behövs mer än så för att överleva.

 

Skicka en kommentar

<< Home Bloggtoppen.se