söndag, juni 01, 2008

Evolutionen

Idag gjorde jag ett återbesök under 2 timmar i skogarna där jag arrangerade den utskällda Juk08latesten. Om man bortser från några småpartier med gallrad sly och ett par stora hyggen, som var rena tartanbanorna, var det återigen fantastisk terräng i min ögon. Nu kan man fråga sig om AspLövet har fel eller om alla löpare på testen helt enkelt är inkompetenta att bedömma vad som är bra eller dålig terräng. Jag tror svaret är att alla har rätt. Eller fel om man vill vara negativ.

Det hela handlar om evolution. Som vi alla vet är evolutionen något som pågår varje sekund här på jorden. Och för all del i universum om man vill vara filosofisk. AspLövet började tyna bort från orienteringssporten för sisådär 10 år sedan och då var orientering fortfarande liktydigt med vildmark coh tuffhet. Men medans AspLövet legat konserverad i bitter balsameringsvätska har sporten utvecklats och givetvis löparna med den. Nu är orientering lika mycket gräsmatta som skog och parkbänken är gårdagens brantfot. Löpare omformas till att få ett slickat löpsteg och om man då tar detta låga parksteg ut i riktig skog blir det en kulturchock helt enkelt. Dagens löpare är helt enkelt inte formade för att lyfta på benen.

Ifall man gräver upp AspLövet om ett par hundra år kommer man hitta en människa som stod utanför evolutionen.

Ett missfoster helt enkelt.

4 Comments:

At 6/02/2008 9:02 em, Anonymous Anonym said...

Min upplevelse...

Halva sträckan till 1:an var djungelsly. Håller med att det var racerbana på hygget på väg till 2:an men sen var det risigt ett tag
till strax före 2:an. Sträckan 7-8 gick man runt i självmordstankar för man trodde att skiten aldrig skulle ta slut. Strax före 9:an var det skitterräng
Delar av sträckorna 9-10-11 var gallrade och för överjävligt att ta sig fram på eftersom man var både trött och fortfarande förbannad på sträckan 7-8. Från 14: till mål fastnade jag i ett kolsvart hål av tät Djungel strax före vägen.

Mycket bra träning/bana iaf fast man inte gillade terrängen.

 
At 6/03/2008 9:44 fm, Anonymous Anonym said...

Jag tror du har rätt! Skogarna nuförtiden är så rensade ifrån sly som bränns till flis i kommunens värmeverk. Eftersom alla bara arrangerar tävlingar på 10.000 del på a4 så möter vi inte vildmarken längre. Chocken kommer på Jukola istället. Speciellt om man ligger bland de 100 första och ej får upptrampade trajar.
Tur att man slopat SCC och kört högt skvatram-, mosse- och blåbärsristräning!;-)

 
At 6/03/2008 11:48 fm, Blogger AspLövet said...

Jag tror många kommer få en chock på årets Jukola. Först tallhed sen smäller det bara till när man kommer fram till skogskanten och den Finska urskogen

 
At 6/03/2008 4:05 em, Anonymous Anonym said...

Asplövet>>Jepps, stämmer, sprang själv sträcka 2 1986, kanonfint första kilometern sen körde man rätt in i betongväggen, det var likadant 1984. 1981 small det till ganska tidigt, betongväggen började direkt efter startpunkten.

 

Skicka en kommentar

<< Home Bloggtoppen.se