onsdag, november 30, 2005

Militärisk precision

Kommer precis in från kvällsrundan med Birro. Det är ett riktigt hundliv att behöva gå ut sena kalla kvällar. Hursomhelst blev det en intressant kväll för halvvägs träffade jag på 10 st militärer fullt utrustade med AK5 (eller vad det nu var) Dom stod samlade runt en karta mitt i ett vägskäl och såg förvirrade ut. Jag frågade försynt om dom behövde hjälp och han som jag antar var ansvarig i gruppen mumlade något om en otydlig karta. Som den goda medborgare tillika orienterare jag är så tog jag mig snabbt an uppgiften. Kartan var ett hederligt grönsaksblad i vad jag antar skala 1:50,000. I mitt tycke stämde den ypperligt för cykelvägen mot Kairo var med och vattentornet som låg 50 meter bort var också med. Jag förklarade att om det var cykelvägen dom skulle ta så var det bara att vika in på den. Dom tackade för hjälpen och trappade av i en snygg kolonn. Det känns verkligen tryggt att vi har en kompetent militär styrka som kommer att försvara oss om något händer. Vi får bara hoppas att våra gossar hittar fram till den plats dom i så fall behövs på.

Minnesluckor jag glömt

Satt och bläddrade lite i gamla kartpärmar och stötte hastigt och olustigt på en tävlingskarta från 1989. Hur jag än försökte kunde jag inte komma ihåg någonting från den aktuella tävlingen. Detta skulle normalt inte ha varit något ovanligt för min del ty mina minnesbankar är av låg kvalitet och jag har svårt att minnas det mesta som hänt historiskt i mitt liv. Det märkliga är att jag vann tävlingen och det om något brukar man väl komma ihåg. Det är ju inte precis som att man har varit en segermaskin i sin karriär. Jag har analyserat kartan och alla sträckor men det är tvärtomt i mitt huvud. Ganska faschinerande eller hur? Eller om man skall vara helt ärlig ganska skrämmande faktist. Ni kan se tävlingskartan om ni klickar på bilden nedan. Finns det fler än jag som har ett sånt här extremt selektivt minne eller borde jag vara orolig?

Jippie!! Jag vann!! (tydligen)

Älgdrevet vs Google

Söker man på Älgdrevet i Googles bildsökmotor så får man 9 träffar varav 6 är kartor upplagda av mig. WoooHooo!! 2 av bilderna är på Fredrik Löwegren så jag gissar att även Fredrik har goda minnen av den klassiska tävlingen.

Ogjorda saker i livet

5 Saker som jag skulle vilja göra innan jag dör. Nu är det väl nog tyvärr så illa att tiden har runnit ut för AspLövet vad gäller nedanstående drömmar.

1. Springa "Långa Natten" på Tiomila (Långt, tufft och klassiskt)

2. Springa Blodslitet (Långt, tufft och klassiskt)

3. Springa Fjällorienteringen (Långt, tufft och klassiskt)

4. Skottska 6-dagars (Hmm.. verkar schysst helt enkelt)

5. Stockholm City Cup. Nädå skojade bara. Jag skulle vilja slippa oroa mig för skador åtminstonde under en hel säsong till i karriären.

Jag drömmer vidare......

tisdag, november 29, 2005

Mörker

Det enda som syns i pannlampans ljusstråle är snöflingor som virvlar in mot mitt ansikte. Kvällens 45 minuter lätta löppass som endast sporadiskt avbryts för korta raska promenader är ingen höjdare kroppsligt. Knäna ömmar och höfterna känns som att det behövs nya kulor. Jag är glad att det är över. Vägen tillbaks till något som kan påminna om form känns just nu både lång och svår.

Jag tröstar mig med 2 glas vatten och en lång dusch.

Slowmotion

Allt känns extremt segt idag. Hjärnan är tjock av julgröt och det bisarra är att jag inte ens gillar gröt. Det är som att se en Östtysk dramserie om industrialiseringen i någon betonghåla och allt går dessutom i slowmotion. Hur skall detta kunna utvecklas till någon träning ikväll? Det är såna här dagar det är absolut livsviktigt att inte vike ner sig och skita i träningen. Sånt beteende visar sig alltid sitta i både på träning och tävling om man faller in i det. Någonstans finns det en eller flera som skiter i dagens träning, det är dom du skall slå när våren kommer.

måndag, november 28, 2005

Nattcupen

Imorgon drar Nattcupen igång. Själv hade jag tänkt hålla mig bort från dom 2 första etapperna med vetskap om hur svårt jag har att hålla igen när det nalkas tävling. Men vinteretapperna 2006 hoppas jag kunna vara med på. Hade jag inte haft 3 sunkiga år i rad kanske man kunde ha varit med och nosat på en andra plats i maratontabellen. Nattcuper är ju något som är rätt utbrett bland orienteringsklubbar. Det finns många som kör gemensamma med grannklubbar. Frågan är om det finns någon klubb som har så fin svit som Väsby OK. Vi har kört våran egen Nattcup sedan 1986. Det är faktist 20:års jubileum i år. 20 raka år har vi alltså haft denna klubbtävling. Snacka om tradition.

Hittade en sida om en finsk nattcupsvariant, Kurkocup. Min finska är lite rostig men det är väl som stockholms Mila By Night skulle jag gissa. Sidan är som sagt bara på finska men det finns schyssta bilder på sidan som får en att längta efter mörka snöfyllda nattkamper man mot man. Är ni pigga på att luska lite bland Kurkocuplänkarna till höger på sidan, så kan ni kolla in banorna mm.

Inte stressa..

Jag ställde in gårdagens motionscykelpass. Man är en ynkrygg som Per Elofsson skulle ha sagt på den tuffa tiden, innan han vek ner sig. Lördagens 2 timmars tur satt i benen och knät var lite svullet. Jag kom på mig själv med att ha lagt upp ett lite för stressigt träningsprogram. Fan, det var ju bara några dagar sen som jag planerade att skynda långsamt. Ibland verkar hjärnan vara felkopplad. Nåja vila igår och lätt styrketräning idag skall kulminera med ett lätt löppass imorgon. Vägde mig imorse och kroppen har på 5 dagar reagerat positivit på kost och träningskuren :-)

Det snöar ute nu, man kanske skulle åka lite skidor den här vintern. Jag tävlade på skidor en gång i min glada ungdom. Jag slutade på botten, kom sist i den sista tävlingen jag ställde upp i. Vi var 3 deltagare om jag inte minns fel. Sist är sist är sist.

Mums!

En

mandarin

lördag, november 26, 2005

Äntligen trött

Exakt 4.5 timme efter att premiären av årets MMC genomförts får jag en kallsvettnings och trötthets attack. Skönt som aldrig förr. Trots att jag ömsom gick och ömsom sprang lätt blev jag riktigt trött av att vara ute 2 timmar i regn och snöblask. Granarna blev till duschar och känseln i tårna försvann halvvägs. Känslan av att vara riktigt, riktigt trött kan nog inte slås av något annat.

Ikväll firar jag dagens träning med öl, men bara en och det blir bara en 3,5:a.

fredag, november 25, 2005

Deltidsproffs?

Ahh.. Kommer precis från lagret här på jobbet. Jag har nämligen kommit på att gör man sina tåhävningar ståendes på en lastpall så får man inte bara grymt fäste utan man får ett lagom häng med bakre delen av foten också. Eftersom det jag är ansvarig för vårt lager/förråd så kan jag utan att störas låsa in mig där och träna på dagtid. Vilket geni man är! Jag körde 5x15 hävningar per ben så det sjöng i vaderna.

TV-Spels Maraton

Sitter och har det tråkigt på jobbet och längtar efter lite träning eller varför inte lite TV-Spel? Måste berätta om ett TV-Spels Maraton som jag genomförde förrförra helgen. Var fru och barnledig av en sjuk anledning och i brist på annat plockade jag fram ett spel som jag kommit över billigt på rea. Det har stått i hyllan och mognat men nu (läs: då) kändes det som läge att plocka fram Killzone. Sex (6) timmar senare lyckades jag slita mig från TV´n. Dom enda avbrotten hade varit korta klunkar ut min kalla cola. Mumma för själen kan jag lova. Killzone som var det mest hypade spelet någonsin till PS2 och således blev lite sågat pga det, var inte alls något otrevlig upplevelse. Gerillakrig i stadsmiljö skulle jag säga som var riktigt bra om man inte förväntar sig något enormt storslaget. Jag har en liten bit kvar i spelet men det tänkte jag knäppa i helgen. Sen är det bara att gå på nästa spel i högen.



För er som inte gillar TV-Spel i den normala bemärkelsen men gillar orientering kanske det kan vara läge att prova Catching Features? En inte helt tokig variant av vår sport (Prova demot)

Trampa på

Jag trotsade kroppens signaler igår och satte mig på motionscykeln. Eller.. motionscykel och motionscykel. Det är en typ som har rörligt styre så samtidigt som man trampar skall man dra och trycka handtagen. Urlöjligt var min första tanke men redan efter 5-10 minuter så började armarna ta slut så det är nog inte så tokigt ändå. Trampade på i 35 minuter och blev svettig. Lyssna på en annan.. Snart börjar man väl köpa träningsredskap på TV-Shop.

Imorgon börjar äntligen vinterns MMC (Macho Man Contest) Jag hoppas kunna vända en negativ trend där dom sista åren varit dåliga.

97-98 150,4 km
98-99 52,0 km
99-00 160,8 km
00-01 128,6 km
01-02 126,6 km
02-03 103,4 km
03-04 0 km
04-05 69,7 km

Skulle jag kunna snitta 10 km på årets deltävlingar kommer jag upp i 140 km. Då borde jag åtminstonde gå förbi brorsan i maratontabellen. Skall jag slå Amanda så behövs det nog tyvärr mer, mycket mer än så.

torsdag, november 24, 2005

Långsträckor

Satt och slösurfade lite och halkade in på en träning som IFK Göteborg har kört. Till ettan hade dom en 3 km sträcka där långt vänster (vägen) tydligen var snabbast. Började genast fundera på vilka långsträckor man själv haft men ingen dök direkt upp i huvudet. Måste kolla upp det i kartpärmarna hemma. Har nog tyvärr aldrig fått smaka på någon riktig megasträcka. Stoffe hade lagt en 3,5 km sträcka på vår egen tävling Grymnatta härom året. Tvärs över hela Runbykartan (norr till söder). Sen var det väl på Tiomila 2001 som långa natten hade ca 5 km till 1:a kontrollen vill jag minnas.

Långt är bra!

Halta och lytta till höger tack!

Någon där uppe eller kanske till och med där nere gillar inte mig. För 2 veckor sen var jag tvärsjuk hela veckan. Förra veckan var jag lagom småkrasslig och denna vecka har det stadigt blivit bättre. Det var fram tills igår det. Nu mår jag skit igen. Jag knyter näven och hytter den mot alla jag möter och förbannar alla som ser friska och glada ut. Jag har den dock i byxfickan för man vet aldrig vilka galningar man möter. Jävla skit helt enkelt. Igår hade jag tänkt cykla på en inlånad motionscykel till Lost på TV. Av det blev det ett småynkligt lidande i soffan. Ikväll var planerna på ett lätt löppass. Vi får väl se.

onsdag, november 23, 2005

blablablabloggblablabla

Det har gått rena hysterin i det här med att blogga och i 99% av fallen så är det bara en massa tomma ord som staplas på varandra för att vi som läsare skall tycka och tro att skribenten lever ett annorlunda liv jämfört med dig och mig. Och tro inte att jag är annorlunda på något sätt. Jag är varken bättre eller till och med är jag förmodligen sämre än den stora bloggmassan. Jag skriver om onödigt intresselösa saker som bara har ett syfte egentligen.

Terapi?

Jag vet faktist inte om man skall kalla det terapi. ´Kanske är det ett utlopp för aggressioner och känslor som inte kan komma ut på något annat sätt. Ser ni nu vad jag skrev? En massa innehållslösa ord igen. Så nu slutar jag förklara mig men ändå inte. För skulle man inte kunna kalla min träningsdagbok som jag hade 2001-2003 en träningsblogg egentligen? Speciellt med tanke på att jag inte kunde träna utan bara skrev en massa nonsens om ingenting? Bla bla bla bla...

Natt-OL sug

Satt och suktade lite efter riktig Nattorientering och halkade in på Lupines hemsida Spana in testet dom har gjort där ena modellen lyser över 55 meter bort. Synd bara att kalaset går loss på 8000 spänn enligt Letro Sport som har denna i utbudet. Man får nog nöja sig med sin gamla Mica som har hängt med i 20 år snart. Frågan är om Lupines lampa överhuvudtaget är godkänd av SOFT eller IOF?

Jag står stadigt på moder jord

77,2 kg är sanna mina ord ingen beskedlig vikt. Heroine-chick passar inte in utan det lutar mer åt att man är en medelålders medelmåtta med ett midjemått som mått bättre.

Men är vikten av vikt i det stora hela? Kanske inte men jag skulle bli grymt besviken om jag inte är under 72 kilo den 1 april 2006. Å andra sidan skulle jag i valet av att väga 72 kilo och fortfarande ha problem att springa välja bort det mot 80 kg och en löpbar kropp. Frågan är då vilket alternativ min fru skulle välja?

Nåja, The race is on och nu kör vi så det ryker.

Mums

Ett

Äpple

tisdag, november 22, 2005

Ett tårfyllt farväl

Ikväll sa jag farväl till en gammal god vän som jag inte kommer att se på över 4 månader.

En plan

Varje god målsättning måste ha en riktig plan i ryggen. Vad är då min plan? För att göra en plan måste målsättningen vara tydlig. I mitt fall är den enkel. Att kunna springa orientering i tävlingsfart. punkt. slut.

Planen är som lyder:

Kost (Därav min viknedgångsvadslagning)
Styrketräning (vader, lår och obskyra muskler)
Lätt/lång löpträning (i uppstartsfasen)
Motionscykel (allroundträning)
Magnesium (Yeeeah Baby!!)
Jävlar Anamma (FanFanFan som Thåström skulle ha sjungit)

Låter så enkelt när man ser det i text. Att jag skall lyckas är nog ingen, allra minst jag själv, som tror på. Mannen med dom misslyckade drömmarna anmäler sig för tjänstgöring. Ännu en gång.

Självförtroende? Varierande!

Ett slut är alltid en början

Sådärja... Ännu en Årsfest bakom västen och eftersom man alldeles för sällan nyttjar alkohol nuförtiden så tog jag i ordentligt. Eller... Jag blev minneslucka-full men mådde fint dagen efter. Det är nog ett tecken på att man dricker så sällan att man inte tål något längre. Hehehe.. Jag är alldeles för gammal för att ångra saker så jag säger som min gamla arbetskollega Rainer alltid sa. Det är bara att garva och kröka.

Annars var det mest intressant att jag lyckades krånlga in mig själv i 2 utmaningar.

1. Med Amanda skall jag tävla om vem som springer längst på årets Macho Man Contest. Förloraren som med största sannolikhet kommer att heta AspLövet får ställa upp på Ultralånga DM i H21-klassen (Säkert 20+ km) Jobbigt läge Lövet..

2. Med Mickis slog jag vad om att tävla om största viktminsking. 23 november till 1 april. Förloraren måste bjuda vinnaren på ett valfritt TV-spel. Kan bli dyrt i vårplånboken.


Så inte direkt "Som man bäddar får man ligga" utan mer "Som man super får man lida" Imorgon är det invägning och sen är det full fart frammåt vad gäller träning och kost. Ingenting kan stoppa mig, ni kommer hitta mig som......

fredag, november 18, 2005

En början på något stort

Hallå?? Är det någon där? Hmm hur skulle det kunna vara det när jag skriver om mig själv för mig själv? Fan vet, vi får se vart det här tar vägen.


Igår körde jag 20 st 1 minutsintervaller på ett elljusspår inte alls lång från mig själv. Pang.Pang.Pang. Rask promenad 1 minut byte till lätt jogging 1 minut Pang.Pang.Pang. Repetera 20 ggr och det först träningspasset i friskluften sedan knäoperationen för 4 veckor sen är avklarad. Faan.. första träningspasset sedan i slutet av april om man skall vara nästan ärlig. VM om 7 månader :-)